A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Aki miatt királynő lehetett Viktória, s Erzsébet a II.

2021. március 07. - DJP

charlotte_augusta_of_wales_george_dawe_1817.jpg

A későbbi IV. György egyetlen (törvényes) lányának, Sarolta walesi hercegnőnek a halála után, valóságos verseny indult azért, hogy (törvényes) trónörökös születhessen.  A 'versenyben' elsősorban, az akkor még hivatalosan uralkodó III. György idősebb fiai vettek részt

Ennek eredményeképpen született meg Viktória kenti hercegnő, a későbbi Viktória királynő is, aki születésekor ötödik volt a trónöröklésben.

1820, eléggé mozgalmasra sikeredett, hiszen januárban, alig egy hét alatt elhunyt, előbb Viktória édesapja, Edvárd, majd nagyapja, (az őrültnek nevezett) III. György király is. Így, az eddigi régens, IV. György néven trónra lépett, Viktória pedig két nagybátyja után már a harmadik lett a trónöröklési sorban.

Így érkezett el 1820 december 20-a, amikor Vilmos nevű nagybátyjának (aki később IV. Vilmos néven brit király is lett) és Adelaide hercegnőnek egy kislánya született, aki megelőzte a trónöröklési rendben.

Vilmos, Viktória apjához hasonlóan, egy német hercegnőt vett feleségül 1818-ban, s a fiatal pár a házasságkötés után Hannoverben telepedett le. 1819. március 27-én, - még Viktória születése előtt, -  született egy kislányuk, aki azonban néhány óra múlva meghalt.

beechey_william_adelaide_of_saxe-meiningen_npg_1533.jpg

Ebben szerepe lehetett annak, hogy 1818 novemberében Adelaide hercegnő egy komoly mellhártyagyulladáson esett át, amelynek eredményeképpen a kislány koraszülöttként jött a világra. Charlotte Augusta volt a neve, emlékezve az elhunyt walesi hercegnőre, s I. György király mellé temetették el.

A hercegnő a szülés és kislánya elvesztése után néhány napig nagyon beteg volt, olykor már a halál közelében is járhatott, de végül teljesen felépült, s újabb gyermeket szeretett volna.

Hamarosan újra teherbe esett, s Vilmos úgy gondolta, hogy a gyermeknek Angliában kell megszületnie, de közben a hercegnő Calais-ban elvetélt.

A pár maradt Angliában, s a hercegnő hamarosan újra teherbe esett, amelynek eredményeképpen a Szent Jakab-palotában 1820. december 20-án megszületett Erzsébet hercegnő, de hat héttel korábban, mint várták. Még aznap megkeresztelte, William Howley londoni püspök.

A neve Georgiana lett volna, de IV. György kérésére Erzsébet lett, pontosabban Elizabeth Georgiana Adelaide, ahol már nem a Georgiana volt a hangsúlyos. 

princess_elizabeth_of_clarence.jpg

Alig tizenkét héttel később, 1821. március 4-én a Szent Jakab-palotában bélgyulladás miatt elhunyt, s néhány nap múlva (március 10-én) eltemették a Szent György-kápolnában. (William Scoular szobra az elhunyt hercegnőről valószínűleg 1849-ben készült).

Rövid élete alatt megelőzte unokatestvérét, Viktória hercegnőt a trónöröklésben, s ha megéri a felnőttkort, akkor a jelenleg uralkodó, nem II. Erzsébet, hanem III. Erzsébet lehetne. Bizonyára sok minden másképpen történt volna, s talán nem beszélhetnénk viktoriánus-korszakról sem.            

DJ

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr1616453102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prézli blog 2021.03.08. 17:01:00

Nagyon tetszett a poszt, érdekes ebből a szemszögből vizsgálni a történelem alakulását...
Azt hiszem, állandó vendég leszek nálad :)

DJP 2021.03.08. 17:12:03

@Prézli blog: Köszönöm :) majd igyekszem ... :)
süti beállítások módosítása