A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Gázvilágítás Londonban

2024. március 29. - DJP

A Gas Light and Coke Company alapítója Frederick Albert Winsor volt, aki 1812. április 30-án kapta meg III. György király engedélyét. Ez volt az első társaság, amely Londont széngázzal látta el, s egyben ez üzemeltette az első gázművet is, sőt a világ első közüzemi szolgáltatását nyújtotta.

gaz.jpg

A cég igazgatósága 1812. június 24-én ülésezett először, s a cég kapitalizációja 1 milió GBP font volt 80 ezer részvényben, amely ma kb. 70-75 millió GBP-nak felelne meg.

Persze korábban is voltak már próbálkozások, s Kínában már akár kétezer éve is használhatták a gázt vlágításra és fűtésre, de Londonban is többszáz évvel korábban próbálkoztak először. Az Egyesült Államokban 1805-ben vagy 1806-ban világították ki az első házat és utcát a Rhode Island állambeli Newportban, majd 1807. január 28-án (más források szerint június 4-én) a londoni Pall Mall bevásárlóközpontban mutatták be az első biztonságos köztéri gázvilágítást. Igazi üzletemberként, a bemutató megtekintéséért 3 shillinget kellett fizetni, de mivel a feltaláló éppen a parlamenthez akart fordulni, mindkét ház tagjai ingyenesen tekinthették meg.

Ennek eredményeképpen nyújtotta be a cég 1809-ben a cégalapítási kérelmet, majd 1812-ben újra és végül megkapták az engedélyt. Az engedély megszerzése után bő másfél évvel, 1813. december 31-én már gázzal világították meg a Westminster-hidat, majd 1814. április 1-én megkezdték a világ első állandó nyilvános gázvilágítását a westminsteri St. Margaret-templom előtti utcákon, amely aztán december 25-ig London számos részére kiterjedt. Ez tulajdonképpen azt jelentette, hogy a régi olajlámpákat gázlámpákkal helyettesítették.

gaz1814.jpg

Mindez annyira sikeresen működött, hogy a Covent Gardentől a Smith Squre-ig még 2022-ben is a gázlámpák világították be a teret, amelyek többszáz éves Rochester, Grosvenor és Windsor szerkezettel működtek.

Ekkortájt határozta el Westminster városi tanácsa, hogy eltávolítja a közel 300 lámpát és LED-lámpákra cseréli, amelyek persze azzal jártak, hogy kissé a romatikát is kiölik a térből. Ezekkel együtt mintegy 1200 gázlámpa volt még Londonban 2022-ben

djp

 Kapcsolódó posztok

Az első földalatti – London, 1863

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr5818366623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.03.29. 21:29:41

Idehaza vajon van még?
Gyerekkoromban a Budai Várban úgy emlékszem, hogy volt még.
süti beállítások módosítása