A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Az Uránusz felfedezője - William Herschel

2023. március 11. - DJP

Minden idők legnagyobb csillagász zeneszerzője 1738. november 15-én született egy tízgyermekes családban Hannoverben, majd 1756-ban a hannoveri hadsereg (zenész) tagjaként Nagy-Britanniába vezényelték, mert a két országban közös uralkodója volt, aki Hannoverben választófejedelem, Angliában király volt, II. György néven.

Később hazatért, aztán 1759-ben újra visszatért Angliába, immár véglegesen.

fh2.jpg

Herschel hamar megtanult angolul, s Friedrich Wilhelm helyett Frederick William lett, majd letelepedett Bath városában, ahol az Octagon Chapel orgonistája lett. Kezdetben zenetanításból élt, majd zeneműveket szerzett, amelyek azonban jórészt nem maradtak fenn. 1772-ben hozzáköltözött húga, Caroline Lucretia Herschel koncerténekesnő, aztán elkezdett távcsöveket építeni és a csillagászat iránt érdeklődni, amelyben Caroline asszisztensként segítette.

wh4.jpg

Eleinte a Holdat tanulmányozta, majd a kettőscsillagokról állított össze egy katalógust.

Persze más dolgokkal is foglalkozott, így volt ez 1781. március 13-án éjszaka is, amikor a New King Street 19. szám alatti házának udvarán vizsgálódva egy különös dolgot vett észre. Az egyik égitest mozgását furcsának találta, s azt hitte új üstökösre bukkant. Nem hagyta nyugodni az eset és további megfigyeléseket is végzett, miközben barátokkal és kollégákkal is beszélt az esetről. Többféle módon is megvizsgálta, s arra a következtetésre jutott, hogy nem csillagot vagy üstököst lát, hanem egy eddig ismeretlen bolygót, amely a Szaturnusz pályáján túl volt látható.

wh5.jpg

Mindez azért volt igazán nagy eredmény, mert az ókor óta nem fedeztek fel új bolygót, s ez a dicsőség éppen egy műkedvelő csillagásznak és húgának jutott.

Herschel, aki sokra tartotta III. György angol királyt, az új bolygót 'Georgium Sidus'-nak vagyis György csillagának nevezte el az égitestet. Mint felfedezőt, Herschelt illette meg a névadás joga, de persze nem okozott felhőtlen örömöt mindenkiben ez a név.

wh.jpg

A franciák, akik mindenáron kerülni akarták a brit királyra való hivatkozást, "Herschel" néven ismerték, egy svéd csillagász pedig a "Neptunusz Nagy-Britannia" nevet javasolta. Sok más javaslat után végül az Uranus név mellett maradtak, s a tudományszerető (s ekkor még nem őrült) III. György nem haragudott meg Herschelre, hogy végül mégsem ő lett a névadó, hanem elfogadták Johann Elert Bode német csillagász javaslatát, aki az ég istenét javasolta.

Annyira nem, hogy 1781. december 7-én a Royal Society a tagjai közé választotta, s kitüntették a Társaság legnagyobb elismerésével, a Copley-éremmel. Néhány hónappal később a király évi 200 fontnyi évjáradékot biztosított a számára, amelyért cserébe távcsöves bemutatókat kellett tartania a királyi családnak - igény szerint, vagyis Királyi csillagász lett. A húga érdemeit dicséri, hogy 1787-tól tudományos segésmunkatársként 50 fontnyi évjáradékot kapott.

fh3.jpg

Ez lehetővé tette a számára, hogy a hobbijának éljen, s számos csillagászati eszközt készített, amelyek a legkitűnőbbek voltak a korban. A legismertebb csillagászok keresték a távcsöveit, s több mint 400 darabot készített. Ahogyan a szintén tudós Caroline írta "Sajnálom, szinte minden helyiséget műhellyé alakított; egy mesterember, aki csöveket és állványokat készít a szalonban mindenféle leírással."

Nem hagyott fel a felfedezésekkel sem, hiszen saját távcsövével fedezte fel az Uránusz két holdját (Titánia és Oberon), valamint a Szaturnusz két addig ismeretlen holdját (Mimas és Enceladus).

Közben felfedezte magának Mary Pittet is, akit 1788. május 7-én feleségül vett, majd három év múlva megszületett egyetlen gyermekük, John Herschel, aki a korszak egyik legnagyobb matematikusa és csillagásza lett, sőt akinek a nevéhez (tudtán kívül) a XIX. század egyik legnagyobb átverése is fűződött.

Sok más felfedezése után 1816-ban lovaggá avatták, és fontos szerepet játszott a Royal Astronomical Society megalapításában, s a csillagvizsgálójában is hunyt el, 1822. augusztus 25-én.

fh1.jpg

djp

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr818069312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.03.24. 05:50:12

"Mindez azért volt igazán nagy eredmény, mert az ókor óta nem fedeztek fel új bolygót"

Igazából az Uránusz az első olyan bolygó, amelyet felfedezni kellett. A Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz ugyanis szabad szemmel is látható, tulajdonképpen már az ősember is felfigyelhetett rájuk, ha esténként az eget nézegette. Ezeknél a bolygóknál valójában csak <em>felismerni</em> kellett, hogy mozognak a többi csillaghoz képest, ők lettek a planéták, azaz a vándorlók, bolyongók. Az Uránusz csak távcsővel látható, és persze a Neptunusz is, ezért nem kerültek bele a távcső felfedezése előtti időkben a horoszkópokba.
süti beállítások módosítása