A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

A világ legnagyobb gyémántja

2024. január 24. - DJP

A 3106,75 karátos (621,35 gramos) gyémántot 1905. január 26-án (más források szerint 25-én) találták meg a Pretoriától 38 km-re keletre lévő cullinani Premier Mine bányában.

cullinan.jpg

Frederick Wells, a bánya termelési igazgatója találta egy rutinellenőrzés során, alig kilenc méterrel a felszín alatt a bánya falában, pedig a bánya (amely jelenleg is üzemel) a 763 méteres mélységet is eléri. A nyers gyémántot még aznap délután bemutatta Sir Thomas Cullinannak, a bánya tulajdonosának.

south_africa-cullinan_premier_mine.jpg

Louis Botha miniszterelnök 1907 augusztusában javasolta a gyarmat parlamentjének, hogy vásárolják meg a gyémántot, s ajándékozzák VII. Edvárd angol királynak. Ennek alapján aztán 1907. november 9-én a királynak ajándékozták a 66. születésnapja alkalmából.

Egy évvel később Amszterdamban a nyers gyémántot Joseph Asscher (aki 1893-ban az Excelsiort is széthasította) 105 kőre hasította, kilenc nagyra és 96 kicsire. A kilenc nagy gyémánt a brit koronázási ékszerek részévé vált és a londoni Towerben található.

cullinan0.jpg

A legnagyobb kő súlya 530,2 karát (106,4 gr), ez az Afrika Csillaga és a királyi jogarba építették be. Persze a jogarról le is vehető és melltűként vagy medálként is használható.

Ennek alapján Alexandra királyné viselte is 1909-ben a Parlamentben megnyitóján.

cullinan-1.jpg

A második legnagyobb darab a királyi korona homloklemezének a közepén található, ennek a súlya 317,4 karát (63,48 gr). A harmadik (94,4 karát vagyis 18,88 gr) és negyedik (63,6 karát vagyis 12,72 gr) legnagyobb 1911-ben került Mária királyné koronájába, de mindkettő hordható brossként és medálként is. Az ötödik pedig (18,5 karát vagy 3,7 gr) egy brossba került további (kisebb) gyémántokkal. Ez az ékszer helyettesítette a Koj-i-Noort, amely Erzsébet (későbbi) királyné koronájának a része lett. Jelenleg Kamilla királyné koronájában van.

cullinan1.jpg

A hírek szerint nagyon komoly biztonsági előírásokkal, detektivekkel teli gőzhajón szállították Angliába, de valójában ott csak egy másolatot küldtek, az eredetit egyszerűen feladták postán.

2018-ban a Rolls-Royce egyik modellje a Cullinanről kapta a nevét.

rolls-royce-cullinan-by-novitec.jpg

djp

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr8918310253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása