A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

A valaha volt leghosszabb bokszmeccs

2024. április 03. - DJP

A mai ésszel szinte felfoghatatlan mérkőzést vívott egymással két amerikai bokszoló, amikor 1893. április 6-án összecsaptak a Louisiana állambeli New Orleans Olympic Club nevű helyszínén. Persze pontosabb lenne azt mondani, hogy április 6-án és 7-én, mert Andy Bowen és a texasi Jack Burke összecsapása este negyed tíztől másnap hajnali 4 óra 34 percig tartott, vagyis 7 órán és 19 percen keresztül zajlott le a 110 menet.

boksz2.jpg

A bokszmeccsen nem túlságosan gyakran fordul elő, hogy a nézők egy része elalszik, de itt most ez is előfordult, sőt a legnagyobb részük éjfél után hazament. Pedig a tét a déli könnyűsúlyú bajnoki öv és 2500 dollár volt, amely majdnem egy ház ára volt akkoriban.

Akkortájt a menetek számát nem korlátozták, a mérkőzés csak kiütéssel vagy feladással ért véget, ma már 12 menetre van maximálva a küzdelem.

boksz4.jpg

Az esélyes Burke volt, aki az első 25 menet után vezetett is a pontozásban, de 'Vas Bowent' nem tudta kiütni.

Ráadásul a 25. menetben éppen Burke került a padlóra, s a szünetet jelző gong mentette meg a kiütéstől. A két sportoló a 105. menetben már csak körözött egymás körül, de ütésváltás nem történt, majd a 108. menetben már csak összeborultak, végül John Duffy bíró a 110. menet után leállította a mérkőzést és döntetlent hírdetett.

A két bokszoló már nem bírt felállni sem a szünet végét jelző gong után, ezért lett vége.

boksz3.jpg

A díjat megosztva kapták meg, de a későbbi karrierjük már eléggé rövid volt, bár az orvosi vizsgálatok alapján maradandó károsodást nem szenvedtek, bár 4-5 kg-ot fogytak a mérkőzés alatt.

Burke számára minden bizonnyal emlékezetes maradt a küzdelem, hiszen mindkét kezében eltört az összes csontja, s hat hétig tartott mire felépült. Ő még 12 mérkőzést vívott, amelyből öt mérkőzést megnyert (négyet KO-val), s három veresége volt. Végül 1913. október 25-én hunyt el.

Bowen két hónappal később, május 31-én egy 85 menetes meccset nyert meg, majd egy évvel később, 1894-ben egy másik mérkőzés azonban a halálát okozta. 1894. december 14-én George Kid Lavigne egyik ütése eltörte az állkapcsát, s emiatt a földre zuhant és bezúzta a koponyáját. Másnap belehalt a sérüléseibe. Karrierje során 27 mérkőzést vívott, amelyből 17-et megnyert, ebből hetet kiütéssel.

djp

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr6218370289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása