A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Sisi látogatása Viktória királynőnél

2021. október 05. - DJP

vickysisi.pngErzsébet magyar királyné és osztrák császárné valamint Viktória királynő, a XIX. század második felének legfontosabb személyiségei közé tartoztak, akik között azonban kevés hasonlóság volt, s még kevesebb összhang.  Mindez már az első találkozáson kiderült, amikor Sisi 1873-ban Angliába látogatott.

A császárné ekkortájt rengeteget utazott, s szenvedélyes lovasként elbűvölte a szigetországi táj. Férje kérésére azonban látogatást tett a királynőnél is, de nem volt túl sok köszönet benne.

Eugénia francia császárné – WikipédiaSisi már majdnem húsz éve császárné volt, s Viktória is kiváncsi volt a korszak egyik legnagyobb ideáljára, a világszerte híres szépségű Erzsébetre. A királynő akkortájt már lassan kezdett visszatérni a mindennapi életbe, hiszen már egy évtized is eltelt a férje, Albert halála óta.

Azért is kíváncsi lehetett, mert ekkortájt már az országában időzött Eugénia császárné, akit a korszak másik szépségideáljának tartottak, s akivel egyébként nagyon jó barátnők is voltak.

Érdekes lehetett a külsejére mindig igen hiú és gyönyörű Sisi és a már bőven ötven fölötti és egyre testesebb Viktória találkozása. Az osztrák császárné szerint "Viktória öreg, kövér, beképzelt volt, akinek hiányzott a humorérzéke" - legalábbis ezt írta Sigrid-Maria Grössing a találkozásról.

Érdekes, hogy a lányaival és fiaival nagyon szigorú Viktória, akinek a 18 évvel fiatalabb Sisi akár lánya is lehetett volna, mennyire elnéző volt, a kissé gunyoros viselkedésű császárnén. Németül beszélgettek, s Sisi szándékosan halkan beszélt, hogy a németet egyébként egyre kevésbé használó Viktória minél kevésbé hallja és értse, mit mond. Viktória nagyon kimért, ugyanakkor nagyon visszafogott is volt a találkozón - olyan, amilyennek a gyerekei nem igazán ismerhették meg.

Why, How & When Did Queen Victoria Become Empress Of India? - HistoryExtraA találkozón szintén részt vevő Marie Louise von Larisch-Wallersee, aki Sisi unokahúga volt, az emlékirataiban így írt „Emlékszem, hogy azon a kontraszton gondolkodtam, amelyet a két hölgy mutatott. Erzsébet sötétkék prémmel szegett bársonyruhát viselt, a Rue de la Paix alkotását, kalapja pedig gyönyörű volt csillogó tollakkal. Viktória királynő kicsi és kissé kövér volt, és terjedelmes fekete selyemruhát viselt, amelyet részben eltakart egy indiai sál."

Mindez azért is érdekes, hiszen a császárné és királynő kapcsolatrendszere eléggé bonyolult volt, kezdve azzal, hogy Viktória unokahúga, Sarolta belga királyi hercegnő, Miksa főherceg felesége volt, aki viszont Sisi sógora volt. Később pedig Sisi egyetlen fia, Rudolf, azt a Stefániát vette feleségül, aki Viktória Lipót nevű nagybátyjának az unokája volt. A többi rokoni kapcsolatról nem is szólva, hiszen mind Viktória, mind Sisi német felmenőkkel (is) rendelkezett. 

Ferenc József és Viktória ettől sokkal jobb kapcsolatban voltak, s a néhány hivatalos látogatáson kívül is többször találkoztak, amikor több alkalommal is előfordult, hogy együtt időztek a francia Riviérán, s ilyenkor gyakorta beszélgettek. Viktória csodálta a császár lelkierejét a családi gyászokban: kislányának halála, Miksa kivégzése, Rudolf öngyilkossága és Erzsébet meggyilkolása.

djp

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr216709440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása