A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Akik többen jöttek haza, mint ahányan mentek

2023. augusztus 17. - DJP

A világ egyik legkisebb országa a Svájc és Ausztria közé ékelődött Liechtenstein, ahol manapság 39 ezer fő lakik, s nem igazán a hadi eseményeiről ismeretes.

liechtenstein.jpg

A híresen független és semleges kis ország még Napóleonnak és a hitleri Németországnak is ellenállt, sőt betiltotta a náci pártot és 400 zsidó menekültet fogadott be.

Ez a semlegesség bicsaklott meg az 1866-os osztrák-porosz háborúban, amikor II. János liechtensteini herceg úgy döntött, hogy az országával vámunióban álló Osztrák Császárságnak segít, így egy nyolcvan fős különítményt állított fel.

austro-prussian-war.jpeg

Persze ez is eléggé érdekesen ment végbe, mert nem voltak hajlandóak harcolni a többi némettel, így a katonákat az osztrákok rendelkezésére bocsátotta, hogy "védjék Tirol német területét".

A sereg az ország déli részén foglalt állást, s Stilche Joch-on, hogy a Brenner-hágón esetleges olasz támadások ellen tudjanak védekezni. A nyolcvan fős különítmény 1866. július 22-én indult el, de azért húsz fő még maradt a fővárosban is. A különitmény büszkén masírozott a hágóhoz, majd amikor (eléggé hamar) odaértek azt látták, hogy semmilyen különösebb dolguk nincs.

Unaloműzésként hegyet másztak, sörözgettek, pipázgattak vagy élvezték a semmitevést.

koniggr_tz-i_csata.jpg

Közben a poroszok szinte megsemmisítő csapást mértek a rossz taktikát választó és korszerűtlen fegyverekkel felálló osztrák hadseregre, ezzel a háború lassan el is dőlt. A háború végeztével, a nicholsburgi fegyverszünet aláírása után, a kis sereg elindult hazafelé Vaduzba, ahol ünnepélyes fogadtatásban volt részük.

Az 1866. augusztus 23-án azonban, a hazatérés napján az elindult 80 katonából 81 tért haza - vagyis nemhogy nem volt emberveszteség, még nyereség is volt. (a lenti képen az utolsó egyenruhás katona)

katona.jpg

Azóta is vitatéma, hogy hogyan növekedett a létszám?

Egyesek szerint egy osztrák felderítőtiszt csatlakozott a sereghez, mások szerint egy olasz dezertőr volt. Egyetlen megoldás sem ad egyébként választ arra, hogy hogyan sikerült az egyenruhát szerezni a 81. katonának?

A prágai szerződés aláírása után Liechtenstein belátta, hogy felesleges pénzpocsékolás a katonaság, így két év múlva feloszlatták a sereget, amely jórészt csak a pénzt vitte - s a háborúskodás egyébként is értelmetlen.

Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után megszüntették a vámuniót a két ország között, s Liechtenstein Svájc felé fordult. Ez azzal járt, hogy az osztrák pénz helyett a svájci frankot fogadták el hivatalos pénznem.

ii_janos_liechtensteini_herceg.jpg

Az utolsó katonai akció idején a kis ország uralkodója II. (Jó) János (a fenti képen) volt, akinek nagyapja, Beethoven patrónusának öccse, Kinsky gróf volt, de távoli rokonságban volt Viktória királynővel is.

djp

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr6018195599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása