A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Az amerikai vallási vezető, akinek 55 felesége volt

2021. október 02. - DJP

Brigham YoungBrigham Young egy amerikai vallási vezető volt a XIX. században, aki számtalan feleségéről ismert.

Ha egy vezetőnek, uralkodónak sok felesége van, óhatatlanul is VIII. Henrik jut mindenkinek az eszébe, aki uralkodása röpke negyven éve alatt összesen hat feleséget fogyasztott el, s amelyet az átlagember soknak tart.

Mindez azonban jelentősen elmarad Brigham Young teljesítményétől, akinek összesen 55 felesége volt, s összesen 56 gyermeke született.

Követői az "Úr oroszlánjának" nevezték, de ragadványneve az "Amerikai Mózes" vagy a "Modern Mózes" is.

Egy gazdálkodó nyolcadik gyermekeként született 1801-ben Vermont államban, majd hároméves korában New York államba költöztek.

Édesanyja 14 éves korában elhunyt, két évvel később pedig elhagyta a szülői házat, s mindenféle mesterséggel próbált megélhetést szerezni. Volt asztalos, üvegező, de festő is.

brigham_young_1.jpg1824-ben csatlakozott a metodistákhoz, s még abban az évben feleségül vette Mirima Angeline Works-ot, aki talán nem is sejtette, hogy hamarosan milyen népes lista részese lesz.

Néhány év folyamatos költözködés után meghalt Miriam, miközben Young már a mormon egyház híve lett. Hivatalosan 1832. április 14-én csatlakozott a mormonokhoz, s hamarosan az egyik legismertebb prédikátoruk lett.

Egy évvel a felesége halála után találkozott Mary Ann Angell-lel, akivel hamar össze is házasodott. Mary Ann hamar teherbe is esett, miközben gondozta férje előző házasságából származó két kislányát,  férje pedig tagja lett a Sion táborának, majd a Tizenkét Apostol mozgalomnak is.

Néhány év múlva már a mozgalom vezetője lett, majd nyugat felé indultak.

Megalapította Salt Lake Cityt és a Utahi Egyetem elődjét, miközben erőteljesen propagálta a többnejűséget. Egyik nap azt hirdette, hogy a rabszolgaság szükséges, aztán pár nappal később ennek az ellentétét fogalmazta meg.

1877-ben bekövetkezett haláláig összesen 55 nőt vett feleségül, akiktől 56 gyermeke született. A mormon hitre való áttérés után 54 nőt vett feleségül, akik közül 21 még hajadon volt, 16 már özvegy, 6 elvált, 6 nőnek volt már férje és ugyancsak hat családi állapota (ma már) ismeretlen. (a kis család lentebb)

List of Brigham Young's wives

Az 56 gyermeke közül összesen 46 érte meg a felnőtt kort.

The Lion House, Salt Lake City, Utah Salt Lake City UT Original Vintage  Postcard at Amazon's Entertainment Collectibles StoreA családnak építtetett egy Oroszlánháznak nevezett épületet, amely ma is áll. Minden feleségének volt egy kisebb lakrésze, amely egy szalonból és egy hálószobából állt.

Young halálakor 19 felesége már elhunyt, tíz elvált tőle és 23 túlélte - a többiek sorsa ismeretlen.

A végrendeletben csak 16 feleségét említi, pedig lett volna mit örökölni, hiszen halálakor Utah állam leggazdagabb embere volt, aki 600.000 dollárt hagyott hátra, amely ma kb. 15 millió dollár lenne.

Youngnak így majdnem tizszer annyi felesége volt, mint VIII. Henriknek, de ő egyet sem fejeztetett le.

 djp

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr9016706914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy a kölyök 2021.10.04. 18:43:49

Ha ezek a nők önként mentek bele a poligám házasságba (márpedig az írás alapján úgy tűnik, és a poligám kapcsolatokról szóló modern tv műsorokban is egyértelműen ezt látjuk) akkor nem látom be miért lenne ez kevésbé támogatandó együttélési forma mint két azonos nemű házassága.
Tudjátok: love is love.
süti beállítások módosítása