A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Egy angol távíró megjelenése és bukása

2024. július 24. - DJP

Sir Charles Wheatstone, a tizenkilencedik század egyik leghíresebb tudósa volt, aki kísérletezett akusztikával, optikával, elektromossággal és persze a távíróval is. Ő volt az első kinevezett kísérleti filozófia professzor a londoni King's College-ban.

Tovább

A francia ellátmány az orosz hadjáratban

Amikor Napóleon az orosz invázióra készült, a legnagyobb kihívást az ellátmány biztosítása jelentette a számára. Főként azért volt mindez probléma, mert az addigi európai történelem legnagyobb inváziós hadseregének ellátását kellett biztosítani, amelyhez mindössze 3500 fő és 891 jármű állt a rendelkezésére.

napoleon_3.jpg

Tovább

Az első himlőoltás

A fekete himlő már az ókori Egyiptomban is pusztított, de az emberiségnek végül sikerült legyőznie, miután csak az utolsó évszázadban közel félmilliárd áldozata volt.

A himlő nem kímélte a hercegek, királyok családját sem, hiszen többek között VIII. Henrik angol király, XV. Lajos francia király, II. Péter orosz cár vagy I. Lajos spanyol király is átesett rajta. A himlő ellen azonban már a 10. századtól védekeztek Kínában, Indiában vagy Afrika egyes részein, s lassan ismertté vált a módszer Európában is.

Tovább

A valaha volt leghosszabb bokszmeccs

A mai ésszel szinte felfoghatatlan mérkőzést vívott egymással két amerikai bokszoló, amikor 1893. április 6-án összecsaptak a Louisiana állambeli New Orleans Olympic Club nevű helyszínén. Persze pontosabb lenne azt mondani, hogy április 6-án és 7-én, mert Andy Bowen és a texasi Jack Burke összecsapása este negyed tíztől másnap hajnali 4 óra 34 percig tartott, vagyis 7 órán és 19 percen keresztül zajlott le a 110 menet.

boksz2.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása