A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

A Frankenstein írójának tragikus élete

2021. augusztus 27. - DJP

1797. augusztus 30-án született a klasszikussá vált Frankenstein romantikus írója, Mary Wollstonecraft Godwin, aki a romantikus költő, Percy Bysshe Shelley második felesége lett. Szinte az irodalomba született bele, bár születése után néhány nappal édesanyja, Mary Wollstonecraft, az ismert feminista író, gyermekágyi lázban elhunyt.

Apja (William Godwin, aki egyébként ismert író, filozófus volt és a szabad szerelem híve) az első években egyedül nevelte őt és féltestvérét Fannyt, pontosabban egy házvezetőnő segítségével. Később, amikor Mary négyéves lett, apja újra megnősült, így két mostohatestvért és egy nem túl kedves, valódi mostohát is kapott.

Mary soha nem járt iskolába, írni-olvasni alig háromévesen a házvezetőtől tanult meg, tudását pedig apja hatalmas könyvtárában szerezte. (Apja jelentős hatást gyakorolt az egész brit irodalomra és az irodalmi kultúrára is.) Emellett házuk afféle találkozóhely volt, ahol tudósok, művészek és más szabadgondolkodók gyűltek össze. Tőlük is nagyon sokat tanult, látóköre szélesedett.

Mostohaanyjával továbbra sem jött ki jól, így apja 1812-ben Skóciába küldte, ahol egy szerető családban nevelkedhetett tovább. Ekkortájt (még Londonban) ismerte meg Shelleyt, aki ugyan ekkor még nős volt, de hamarosan egymásba szerettek. (a képen Mary és Percy Shelley)

frankenstein01.jpg

Shelley a pletykák szerint azt is felajánlotta a feleségének, hogy éljenek hármasban, de a nő valamiért ezt elhárította :)

Amikor fény derült a kapcsolatukra, Mary és Percy, Mary egyik mostohatestvérével, Claire-rel Franciaországba szöktek, majd néhány hét múlva üres pénztárcával hazatértek. Hazatérésük után Mary teherbe esett, de koraszülött lányuk meghalt, s nem fogadta őket szívesen a társasági élet sem. Egy örökség révén kicsit utazgathattak, majd 1816 tavaszán meglátogatták az egyik elvakult szeretője (a későbbi miniszterelnök Lord Melbourne felesége) elől Svájcba szökő Byront, aki kisegítette őket anyagi gondjaikból, s hosszú hónapokig nála laktak.

Ez idő alatt (amíg Byronnál laktak) írta meg leghíresebb regényét, a Frankensteint.

A Tambora vulkán kitörése miatt, az 1816-os nyár hűvös és csapadékos volt, ezért Mary, Percy, Byron és Byron háziorvosa egy versenyt talált ki, hogy ki tudja megírni a legjobb horrortörténetet. Néhány napnyi gondolkodás után Mary ihletet kapott (a hírek szerint egy felzaklató álomból) és hozzálátott az íráshoz, amelyben egy elképzelt tudós életet teremt, majd megrémül attól, amit tett - ő volt Victor Frankenstein. (Shelley egyik írói álneve a Victor volt)

Frankenstein Castle, been here on Halloween, it was crazy!! (fun) | Places  to see, Places to visit, Germany castlesAz előző évben, amikor végigutazták Európát, megálltak egy vadregényes kastélytól nem túl messze, ahol korábban egy alkímista kísérletezgetett. A kastély neve Frankenstein volt. (a képen a Frankenstein-kastély)

Mary és Shelley 1816 szeptemberében visszatért Londonba, majd pár hét múlva öngyilkos lett Mary féltestvére, Fanny. Két hónappal később öngyilkos lett Shelley felesége is, s Mary egyik mostohatestvére teherbe esett Byrontól, aki szokás szerint, őt sem akarta feleségül venni.

Shelley viszont szabad lett és alig három héttel a felesége halála után, 1816. december 30-án feleségül vette Maryt. Erre a frigyre most már az apja is áldását adta, s Itáliába mehettek nászútra, ahová magukkal vitték Claire-t is, aki időközben megszülte Byron lányát, akit az apja gondjaira bízott. A nászút után hazatértek, s a következő években Mary két újabb gyermekét elvesztette, majd megszületett egyetlen túlélő gyermeke is, Percy Florence Shelley. Közben 1818-ban megjelent a regénye, amely nagy sikert aratott, de Shelley-nek, mert az ő neve alatt jelent meg. A kiadó nem hitte el, hogy Mary írta a könyvet, ezért választották ezt a megoldást.

Néhány év házasság után egy tengeri út során hajójuk viharba került, s Percy a viharban beleesett a vízbe és megfulladt. Mary elhamvasztatta férjét, majd hazatért Londonba és a fiának, valamint az írásnak szentelte további életét. (a képen a költő hamvasztása)

Burning Of Shelley

Huszonéves korára elvesztette már édesanyját, féltestvérét, három gyermekét majd a férjét is...

djp

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr8116672790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása