A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Viktória királynő színesbőrű "lánya" - Sarah Forbes Bonetta

2021. augusztus 13. - DJP

Sarah Forbes Bonetta, vagyis eredeti nevén Aina, 1843-ban a joruba népcsoport Egbado nevű klánjának hercegnőjeként született Nyugat-Afrikában, de ötéves korában a szomszédos Dahomey királyság fegyveresei a családját megölték, s ő is csak egy véletlennek köszönhette az életét.

Ghezo király emberáldozatot akart rajta bemutatni, de Frederick E. Forbes kapitány, egy brit haditengerész, meggyőzte, hogy a kislányt küldje el Viktória királynőnek ajándékba.

A kapitány a kislányt megkeresztelte, s ezzel a Sarah nevet adta neki, majd saját családnevét, s hajója, a Bonetta nevét, így lett a kislányból Sarah Forbes Bonetta.

Az Angliába vezető úton a kislány hamar megtanult angolul, amely nagy meglepetés volt Viktória királynő számára, amikor 1850. november 9-én találkoztak.

Forbes nagyon megszerette a rendkívül intelligens kislányt, ahogyan a felesége is, de Viktória királynő úgy döntött, hogy mivel a kislány egyidős a saját lányaival, a családjában neveli fel a kislányt, s mindenben igyekezett a kedvébe járni, különösen Alice hercegnővel került barátságba.

Hamarosan rájött azonban, hogy Sarah nem érzi jól magát a királyi palotában, visszavágyik a Forbes-családhoz. Forbes kapitány azonban 1851-ben elhunyt, s a kislánynak sem tett jót az angol időjárás. Viktória utasítására Freetownba vitték, ahol a Church Missionary Society (CMS) iskolájába járt. Sarah nagyon jó tanuló volt, de nem érezte magát jól, így a királynő visszavitette Angliába, ahol Frederick Scheon tiszteletes úrral és feleségével élt, körülbelül 35 mérföldre Londontól keletre. A királynő tiszteletbeli keresztlányának tartotta.

A királynő látva a kislány fogékonyságát, a tanítattásának költségeit magára vállalta az első perctől kezdve, s így írt a később örökbefogadott kislányáról.

„Tökéletes géniusz, már jól beszéli az angolt, és nagy tehetsége van a zenéhez. Kevés kivételével mindenkinek, akivel találkozik, elnyeri a rokonszenvét, messze előtte jár bármely vele egykorú fehér gyermeknek tanulékonyságban, eszességben és gyengédségben.”

Victoria sok ajándékot adott neki, köztük egy arany órát, egy türkizkék gyűrűt és egy arany karkötőt, amelyre a következő szavak voltak gravírozva: „ Viktória királynőtől Sarah Forbes Bonettának.”, sőt Alice hercegnő esküvőjére is meghívták.

Tizennyolc éves korában házassági ajánlatot kapott egy joruba gyökerekkel rendelkező sikeres kereskedőtől, aki korábban szintén a haditengerészet tisztje volt. A lány előbb visszautasította James Pinson Labulo Davies közeledését, de nem sokkal később Viktória királynő engedélyével mégis elfogadta azt. A díszes esküvőn Sarah-t tíz hintó és tizenhat koszorúslány kísérte.

Az esküvő után az ifjú pár Sierre Leone-ba települt, ahol Sarah egy Freetown-i iskolában tanított. Nem sokáig, mert pár hónappal később Sarah Victoria néven egy lánygyermeknek adott életet, akinek szintén Viktória királynő lett a keresztanyja. a következő években Sarah és Victoria többször is ellátogatott Angliába a királynőhöz.

A család Madeira szigetére költözött, ahol Sarah 1880. augusztus 15-én tuberkulózisban elhunyt. Viktória királynő Sarah halála után írta a naplójába „Láttam szegény Victoria Daviest, fekete keresztgyermekemet, aki ma délelőtt értesült anyja haláláról.”, s ezután is élénken érdeklődött a fekete keresztlánya után, aki szintén zenei tehetség hírében állt.

 

Sarah Forbes Bonetta, the Enslaved Yoruba Girl Who Was Gifted to the Queen  of England in 1850 | Listwand

 djp

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr1316658962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása