A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

A 'Lady of the Lake' elsüllyedése

2023. május 08. - DJP

A "Lady of the Lake" nevű Aberdeen-ben épített brig 1833. április 8-án indult el Belfastból Quebecbe, a fedélzetén kétszázharmincegy utassal, és 34 főnyi legénységgel, John Grant kapitány vezetésével. Ez volt a hajó hetedik útja. (a képek csak illusztrációk)

brig_jane_and_cutter_beaufoy_1823.jpg

A kapitány jelentése alapján május 11-én hajnali 5 órakor az északi szélesség 46. fokának 50 percén és a nyugati hosszúság 47. fokának 10 percén voltak, amikor megjelentek az első jégtömbök a vízen. A hajó nyugati irányba haladt, de az erős szél északnyugat felé sodorta, s reggel nyolc óra tájban már majdnem kiértek a jég közül

Az idő tiszta volt, de a kapitány és a legénység nagyobb része túl ittas volt ahhoz, hogy felismerje a veszélyt, pedig az ír utasok többször is figyelmeztették őket.

brig1.jpg

Miközben a hajó próbált lavirozni a jégtáblák között, az egyik beleütközött a hajó orrának a jobb oldalába. A jégtömb felsértette a hajó oldalát, s víz kezdett a hajóba beáramlani. Ekkor mintegy 400 kilométerre (250 mérföldnyire) voltak keleti irányba az új-founlandi St. Francis-foktól.

A hajó eközben folyamatosan süllyedt, s amikor a vitorlacsúcs is eltűnt, közel 30 fő kapaszkodhatott a felső árboc kötélzetébe. A hajó alig húsz perc alatt elsüllyedt, s összesen két csónakot sikerült vízre tenniük, de az egyik hamarosan el is süllyedt. 

Egy tiszt, hét-nyolc főnyi legénységgel kenyeret, marhahúst és iránytűt rakott a tat oldalon lévő csónakba. A kapitány egy másik csónakot próbált kiszabadítani a félig elsüllyedt hajóról, amelybe összesen 33 fő szállt be, de nem volt sem élelmük, sem evezőjük, sem vitorlájuk.

superbe_wrecked_at_paros.jpg

A másik csónak utasai éheztek és fáztak. Másnap a szél nyugatira fordult, s eltávolodtak a jégtábláktól, északnyugatnak, a szárazföld felé haladtak tovább.

Délben, egy másik oldalára dőlt hajót találtak, amelyet a legénysége szintén elhagyott, de arra most jó volt, hogy némi élelmet szerezzenek belőle.

A csónak május 14-én délben találkozott a newcastle-i "Harvest Home" nevű hajóval, amelyre a 75 órányi fagyoskodás után végre felszállhattak. A következő napon átszálltak a Hull-i "Amazon" nevű hajóra, amely Quebecbe tartott, ahová aztán biztonságosan meg is érkeztek. A montreali lapok szerint június 23-án érkeztek meg a városba.

A kapitány jelentése 1833. július 31-én, egy szerdai napon jelent meg a The Belfast Commercial Chronicle hasábjain.

Az utasok és legénység közül a kapitány, egy tengerész, 2 hajósinas, 9 férfi utas és 2 női utas maradt életben - vagyis összesen 15 fő. Az áldozatok számát a különböző híradások 170 és 265 fő közöttire teszik.

djp

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr5018119542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.05.13. 18:06:40

Beszédes nevek, innen vette az alapötletet Verne a Grant kapitány gyermekeihez.

DJP 2023.05.15. 08:56:01

@gigabursch: ez utóbbit nem gondolom :)

gigabursch 2023.05.15. 16:52:06

@DJP:
Pedig Verne ügyes volt abban. hogy - kellő dramaturgiai érzékkel -, hogyan és miből építsen fel sztorikat, aztán meg utána a mérnökök dícsérete, az életrevaló ifjúság iránti szeretete és a természet iránti hódolata össze boronálásával megalkotta a maga regényeit.

DJP 2023.05.15. 16:54:26

@gigabursch: hidd el többet foglalkoztam Vernével, mint Te :) sőt az országban sem állok rosszul - voltam többek között meghívott vendég egy róla szóló műsorban (M2 - Kultúrház) :) - valóban van egy regénye amelynek ez a sztori lehet az alapja, de az nem a Grant kapitány gyermekei :)

gigabursch 2023.05.16. 15:33:06

@DJP:
Elhiszem.
A műveit szeretem, s csekély a mögöttes infóim a héttérről.
Viszont ha már így szóba került, akkor ezt a számomra talányt igazán megvilágíthatod.
Éppenséggel van is erre egy blogod - ha jól rémlik.
;-)

DJP 2023.05.16. 15:36:36

@gigabursch: ha az a kérdés, hogy melyik műve, akkor a Chancellor :)
süti beállítások módosítása