A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Egy trónörökös herceg mozgalmas szerelmi élete

2022. február 19. - DJP

Albert Viktor herceg, Viktória királynő legnagyobb fiának, a később VII. Edvárd angol királynak a legnagyobb fia volt, aki rövid élete alatt eléggé mozgalmas szerelmi életét élt - bár volt kitől tanulnia.

albertviktor.jpg

Albert Edvárd walesi herceg és Alexandra hercegnő legnagyobb gyermekeként született 1864. január 8-án, két hónappal a normál születési idő előtt a Frogmore House-ban. Nevét a királynő kívánságára kapta, ahol az Albert a néhai Albert hercegre emlékeztette, a Viktor pedig a Viktória férfi megfelelője volt. A herceg apja után a második volt a trónörökösi sorban.

Az eléggé lusta fiú azonban inkább negatív szempontból került a középpontba. A Cleveland Street-i botrányban, ahol az arisztokraták kerültek a rendőrség látókörébe egy homoszexuális bordély miatt, az ő neve is felmerült.

The Cleveland Street Scandal, April 5 2022 | Online Event | AllEvents.in

A herceget gyakran tartották homoszexuálisnak vagy biszexuálisnak, holott semmilyen bizonyíték nincs ezzel kapcsolatban. Az említett botrányban is, nem a prostituáltak, hanem egy-két vendég próbálta a nevét belevonni az ügybe, talán azért, hogy ők is kisebb büntetést kapjanak.

Az ügy 1889 augusztusában és szeptemberében tetőzött és sokan gyanúsnak találták, hogy a herceg októberben egy hét hónapos ázsiai útra indult. Persze csak azt nem tudták, hogy már fél éve tervezték az utat. Miközben Albert Viktor India felé hajózott, a királynő és a szülők naponta kaptak névtelen leveleket, amelyekkel persze nem sokat törődtek.

Calcutta, Bombay & Simla : Bourne & Shepherd (active 1864-1900s) - Group  Portrait with Prince Albert Victor & Sir F Roberts: Duke of Clarence &  Avondale in India, 1889-90

A kiránduláson azonban megismerkedett Mrs Margery Haddonnal, aki egy építőmérnök felesége volt, s volt bizonyos kapcsolat a herceg és Mrs Haddon között. De erről egy kicsit később még beszélni kell...

A királynő sem maradhatott ki a herceg szerelmi életéből, hiszen (de még nem a fenti botrány hatása miatt) azt találta ki, hogy Albert Viktor vegye feleségül unokatestvérét, Alix hesseni hercegnőt, Alice hercegnő lányát, aki egyébként Viktória királynő kedvenc unokája volt.

Ezt még 1888. március 2-án megírta legnagyobb lányának - pontosabban akkor még nem döntötte el, hogy Albert Viktor vagy öccse György legyen a szerencsés. Végül Alixet és Albert Viktort meghívta Balmoralba, hogy találkozzanak és egymásba szeressenek. A herceg részéről ez működött is, így megkérte a lány kezét, de Alix nemet mondott. Viktória még igyekezett rábeszélni egy darabig, de végül elfogadta a döntést. 1890 májusában Alix levelet írt unokatestvérének, amelyben kifejtette, hogy kedveli, de nem szerelmes belé, aztán írt a királynőnek, hogy ha kell, feleségül megy a herceghez, de nem lesznek boldogok, s ez hatott.

True Love That Destroyed the Empire | History of Yesterday

Persze azt nem írta meg a hercegnő, hogy ekkor már évek óta szerelmes volt Miklós orosz nagyhercegbe, akinek aztán a felesége is lett, s utolsó orosz cári párként 1917-ben együtt végezték ki őket.

A meghiúsult esküvő után a királynő Margit porosz hercegnőt szemelte ki a számára, aki szintén az unokatestvére volt. Nem sokat várt, hiszen már 1890. május 19-én küldött egy hivatalos levelet, amelyben kifejtette, hogy a hercegnő milyen jó parti lenne. Albert Viktor apja jóváhagyta a frigyet, de mint Henry Ponsoby írásából tudni lehet, az anyja, a dán születésű Alexandra tiltakozott - politikai okból. Ez a frigy sem sikerült.

A herceg ekkor beleszeretett Héléne orleansi hercegnőbe, Fülöp orleansi herceg lányába, aki (igaz vitatható módon pár napig még francia király is volt 1848-ban). Ekkor azonban már száműzetésben éltek Angliában.

A királynő azonban azonnal tiltakozott, hiszen Héléne katolikus volt. Héléne felajánlotta, hogy áttér az anglikán Princess Helene of Orleans | original photo in my tumblr ant… | Flickrhitre, Albert Viktor pedig azt, hogy lemond az örökösödési jogról. Fülöp herceg azonban nem adta áldását a frigyre, az áttérés miatt, pedig Héléne még XIII. Leó pápához is elment segítségért, de nem változott semmi, így a kapcsolat véget ért.

Viktória királynő azonban nem adta fel, s 1891-re egy másik potenciális menyasszonyt is talált. Ő Victoria Mary Teck hercegnő volt, a királynő egyik unokatestvérének a lánya. A királynő ideálisnak tartotta a lányt, aki bájos, értelmes és csinos volt, így 1891. december 3-án a herceg el is jegyezte őt Luton Hoo-ban a brit dán nagykövet vidéki rezidenciájában. Az esküvőt 1892. február 27-re tűzték ki.

Közben a hírek szerint kapcsolatban állt egy Lydia Miller nevű kóristalánnyal, aki nemsokára öngyilkosságot követett el, karbolsavat ivott.

Miközben azonban éppen jegyes lett és Írország alkirályává szerették volna tenni, a herceg megbetegedett az éppen dúló influenza-járványban. Tüdőgyulladást kapott, majd 1892. január 14-én elhunyt.

Halálakor jelen voltak a szülei, nővérei, öccse, menyasszonya, a menyasszony szülei, három orvos és három nővér is, de nem tudtak rajta segíteni.

The Death of Prince Albert Victor, The Duke of Clarence

Halála után menyasszonya megvallotta Héléne hercegnőnek, hogy tudta, hogy a herceg és Héléne szerelme igaz szerelem volt, ezért egy kis medált helyeztek a nyakába Héléne-től. Ő maga, a menyasszony pedig szűk másfél év múlva, 1893. július 6-án férjhez ment György herceghez, Albert Viktor öccséhez, aki később V. György néven angol király lett.

Néhány évtizeddel később azonban egy Clarence Haddon nevű férfi azt állította, hogy a gyermeke a hercegnek és Mrs Haddonnak, de bizonyítékkal nem tudott szolgálni. A nyomozóhatóság komolyan vette a próbálkozást, s hamar kiderült, hogy a férfi 1887-ben vagy azelőtt született, így biztosan nem a herceg az apja.

 djp 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr4917656060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása