A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Sisi egyetlen fiának tragikus halála

2022. január 29. - DJP

Rudolf, a trónörökös, már régóta boldogtalan házasságban élt Stefánia hercegnővel, aki I. Lipót belga király unokájaként Viktória királynő rokonságába is beletartozott.

Sisi árnyékában - Erzsébet királyné menye: Stefánia, a nagydarab teve -  Love My L!fe

Ebben persze az is szerepet játszhatott, hogy Rudolf egyik alkalmi kapcsolatában valamilyen nemi betegséget (gonorrhoeát vagy szifiliszt) szedhetett össze, s azzal megfertőzhette feleségét is, aki azonban így, első gyermeke születése után meddő lett. Közben pedig Rudolf mindig nagyon melankolikus volt és gyakran szenvedett a szorongástól és depressziótól, ahogyan valaki megfogalmazta „költői fiatalember volt, és sokat merengett”.

Mary's mother- Helene Vetsera | Portrait, Mary, MotherHelena von Vetsera báróné (a képen) szerint a trónörökös és leánya, (Marie Alexandrine Freiin von Vetsera avagy) Vetsera Mária 1888. november 5-én találkozott először Marie von Larisch grófnő segítségével, aki egyébként Erzsébet királyné unokahúga volt.

Rudolf ekkor éppen nagyon depressziós volt, aki gyakran beszélt a halálról, sőt Festetics grófnőt arra is megeskette, hogy imádkozni fog érte.

Rudolfról már korábban is ismert volt szereti nőket, de a kacér Mária láthatóan teljesen megigézte misztikus alkatával. Sokan azt feltételezik, hogy a háttérből Mária anyja irányította a szálakat, aki mindenképpen gazdag és befolyásos embernek adta volna feleségül a lányát, s aki ezzel a friggyel akár császárné is lehetett volna.

Freiin Maria Alexandrine von Vetsera (Freiin von Vetsera) (1871 - c.1889) -  GenealogyRudolf ekkorra már eldöntötte, hogy válni akar, s hogy ezért majd levelet ír a pápának, amelyben arra fogja kérni, hogy érvénytelenítse a házasságukat. Érezte azonban, hogy erre kevés esély van, így mindketten készülhettek a halálra, ahol együtt lehettek.

Rudolf egy vasgyűrűt készíttetett a lánynak, amelybe ILVBIDT betűket vésette ( In Liebe Vereint Bis In Den Tod – Szerelemben egyesülve a halálig), Mária pedig egy fényképet küldött Larisch grófnőnek, azzal a megjegyzéssel, hogy ez az utolsó kép, amelyet magáról készíttetett, mert fiatalon és szépen akar meghalni.

Mária (a képen) édesanyja szerint a két fiatal 1889. január 13-án került intim közelségbe, majd két nappal később a lány egy cigarettatárcát vásárolt Rudolfnak, amelybe belevésette a „Január 13. Köszönet a sorsnak” szöveget.

A pápának írt levél szándékáról Ferenc József is értesült, aki szinte magánkívül volt a dühtől és január végén Rudolf és az apja között emiatt nagyon heves szóváltás volt. Ekkor Rudolf nagyon zavartnak tűnt és olyan dühös volt, hogy még a keze is remegett. A következő napon a feleségével is volt egy heves vitája Mária miatt, így egyre zaklatottabb lett. A császártól engedélyt kért, hogy elbúcsúzhasson Máriától, amit az apja meg is engedett.

Közben azonban kiegészítette a végrendeletét és összesen négy búcsúlevelet hagyott hátra. A feleségének csak ennyit írt:

„Kedves Stefánia! Megszabadulsz tőlem és az általam okozott kellemetlenségektől; légy boldog a magad módján. Légy jó a szegény kislányhoz, ő minden, ami belőlem megmarad. Add át üdvözleteimet minden ismerősnek, különösen Bombellesnek, Spindlernek, Latournak, Wowónak, Gizellának, Lipótnak stb. stb. Nyugodtan megyek a halálba, mert csak ez mentheti meg jó hírnevemet. Szívből ölel szerető Rudolfod.”

Azt is érezhette mi vár az országra, hiszen húgának, Mária Valériának többek között azt írta: „Ha Papa egyszer lehunyja szemét, Ausztriára nagyon szomorú idők jönnek. Sajnos nagyon is jól tudom, mi következik, ezért azt tanácsolom, akkor menjetek el.” Nagyon is igaza lett, hiszen Ferenc József 68 éves uralkodása után a birodalom kisvártatva szétesett.

Amikor Mária megérkezett, a lánnyal Mayerlingbe indult, ahová végül gyalog érkezett meg délután fél négy körül, mert nem sokkal korábban kiszállt a kocsiból. (a később lebontatott vadászkastély 1889-ben)

Január 29-én vadászatra volt hivatalos, de náthájára hivatkozva kimentette magát, ahogyan az aznap esedékes családi vacsorára sem ment el. A császár a saját orvosát küldte el a fiához, de közben egy rendőrségi ügynök is elindult. Eközben Rudolf és Mária a szinte egész nap a havas erdőben sétált és nem kereste mások társaságát. Este Mayerlingbe érkezett Alexander Baltazzi is, Mária nagybátyja, s Mária nem szerette volna, ha megtudja, hogy ő is ott van, ezért bezárkózott Rudolf szobájába. Azért is lett volna kellemetlen a találkozó, mert Mária anyja, Alexander nővére bő egy évtizeddel korábban Rudolf első szeretője volt.

Másnap reggel nyolc óra körül indultak volna egy vadászatra, amikor inasa, Loschek (az egyetlen aki tudta, hogy Vetsera Mária is ott van) értesítette a koronaherceg barátját, Hoyos grófot, hogy hiába kopog, Rudolf nem nyit ajtót. Nem sokkal később betörtek a szobába. Rudolfot az ágyon találták hanyatt fekve és semmire nem reagált. Mellett feküdt Mária. Jóideje meghalhattak már, mert mindkettőjük teste hideg volt. (a kép illusztráció)

Az inas először arra gyanakodott, hogy Mária sztrichint adott be Rudolfnak, mert érezte a méreg szagát, de aztán ezt elvetette, mert a főherceg fején egy jelentős méretű seb volt.

Hoyos gróf azonnal Bécsbe ment, a Hofburgba, ahol már a lány anyja is ott volt, Máriát keresve. Hoyos közölte Erzsébet királynéval, hogy fiát megmérgezték, aki pár percnyi sokk után bement a császár lakosztályába és mintegy félórán keresztül beszélgettek. A császár rezignáltan fogadta a hírt. Erzsébet ezután közölte a bárónéval, hogy Rudolf és Mária meghaltak. Ugyanakkor Erzsébet ráparancsolt a másik anyára „És most jól jegyezze meg, hogy Rudolfot szívroham ölte meg.” (a kép illusztráció)

Hogyan halt meg Rudolf főherceg? - Cultura.hu

Az elképzelés azonban hamar meghiúsult, mert az újságírók hamar kiderítették a lány jelenlétét és azt is, hogy a herceget egy golyó ölte meg.

1426px-mary_vetsera_abschiedsbrief.jpg

1959-ben megvizsgálták Mária holttestét, de nem találtak golyót a testében, vagyis őt nem golyó ölte meg. Fél évszázaddal később, 2015-ben előkerültek azonban Mária Vetsera levelei. „Kedves Anya” – írta egyik levélében közvetlenül a halála előtt – „Kérlek, bocsáss meg azért, amit tettem. Nem tudtam ellenállni a szerelemnek… boldogabb vagyok a halálban, mint az életben.” (Mária és Rudolf a képen)

vetsera-rudolf.jpg

Mária jelenlétét el akarták titkolni, így a lány holttestét eltávolították a koronaherceg mellől, majd másnap a heiligenkreuzi cisztercita apátságba vitték, s az öngyilkosok kriptájába helyezték el. Oda csak nagybátyja és gyámja léphetett be, az anyját nem engedték.

689-1024x747

Közben Rudolf holtteste január 31-én hajnali 2 órakor érkezett meg a Hofburgba, majd február 4-én felravatalozták, másnap pedig délután négy órakor elindult a temetési menet. Hatalmas tömeg kísérte, s többen is rosszul lettek a szertartás alatt.

640px-Crown_Prince_Rudolf_1889

A császári pár szerette volna a fiúkat a birodalmi kriptában eltemetni, de erre nem kaptak egyházi engedélyt. A bécsi érsek azért tagadta meg, mert Rudolf öngyilkosság miatt halt meg. Ferenc József írt egy magánlevelet a pápának, amely után XIII. Leó engedélyezte az egyházi temetést. Talán a zavart elmeállapota miatt kaphatott végül Rudolf még katolikus temetést, így mégus a kapucinusok templomába temethették el.

Az ügyben érintettek "önként" külföldre távoztak, Larisch grófnő kegyvesztetté vált, a korábban népszerű Vetsera-család pedig kitaszítottá, még a köszönésüket sem fogadták. Sisi pedig ettől kezdve csak fekete ruhában járt.

(Rudolf és Vetsera Mária haláláról számtalan különböző, sokszor ellentétes történet kering, s valójában nem lehet tudni, hogy mi is pontosan az igazság. Ahány forrás, annyiféle történettel lehet találkozni, ebben próbáltam az igazságot keresni - jól-rosszul.)

djp 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr3716908270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öcsi333 2022.01.30. 19:05:18

-Gondolom a cikk írója ugyan úgy ismeri a részleteket is amit most elhallgat? Később pár év után,a családi kriptából,ellopták Mária csontjait,és koponyáját. (Nézze meg a wikipédiánál.) A rendőrség által megtalált csontokat,és koponyát,egy neves Bécsi orvos azonosította,hogy vissza lehessen temetni ismét a családi kriptába. (Az azonosítási jegyzőkönyv,és feljegyzés véletlenül kitudódott.) Most is megnézheti a részleteket..Az volt leírva a jegyzőkönyvben,hogy Máriát nagy erejű ütés érte a koponyáján! (A megtalált koponya fényképeket,a neten is megnézheti.) Máriát olyan nagy erővel vágták fejbe,hogy koponyája beszakadt és azonnal meghalt. Ezt Rudolf tette? Rudolfot is olyan nagy erővel vágták fejbe, (hátul a tarkó részen,hogy koponyája beszakadt,és azonnal meghalt. Az ajtóban a kulcs belül volt! A velük azonos folyosón aludt Mária Bátyja.Nem hallott lövést! Semmi lövés nem volt.Nem volt méreg! A Blog szerzője elhiszi,amit ide írt? Rudolf nagy erővel fejbe vágta Máriát! Mária meghalt. Aztán felkelt,és nagy erővel fejbe vágta Rudolfot? Esetleg fordítva? Nekem sok időbe került mire megtaláltam a gyilkosokat,a megbízókat. Na mind 1 ! Az esemény végén ,hajnalban egy táviratot adott fel a helyszíni Pósta hivatalban a Szárnysegéd! A Távirat most is ismert! Az volt írva: A dolog elvégeztetett! ( A Póstás Kisasszony kicsit csodálkozott a korai időponton,és a szokatlan sorokon!) A Távirat a Burgba volt címezve! A részletek,és a Tanú vallomások a gyilkosságnál is érdekesebb. Na mind 1 ! Elolvastam ,a szép mese történetet! Mindenkinek azt kívánom,ismerje meg a valóságot is!

DJP 2022.01.30. 19:08:15

@öcsi333: mindenki azt gondol amit akar, szabad véleménynyilvánítás van - a második, személyeskedő komment nem fog megjelenni

Csattanós maszlag 2023.01.03. 07:58:00

Rudolf gonorrhoeával fertőzte meg a feleségét. Ha szifilisszel fertőzte volna meg, akkor Stefánia nem érte volna meg a nyolcvanadik évét. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a rokonházasság, a túlhajtott életmód, az alkoholizmus és a kábítószerfüggőség miatt gyenge immunrendszerű Rudolf a szifiliszt is megkapta, ugyanis Mizzi Caspar - Rudolf félvilági kedvese - már kamaszkorában fertőződött szifilisszel, aminek a szövődményeibe 41 évesen halt bele.
Mary Vetsera koponyájáról állítólag már nem lehet megállapítani, hogy milyen sérülések vannak rajta, ugyanis a sok kiásás és visszatemetés következtében több darabra tört. A Vetsera család többi tagja nem temetkezett Mary mellé, tehát a heiligenkreutzi sír nem nevezhető családi kriptának.
A szobának, ahol Rudolf és Mária testét megtalálták két bejárata volt. Az egyik zárva volt és benne volt a kulcs, a másikat viszont senki nem ellenőrizte. Akár nyitva is lehetett.
A hivatalos információk szerint Mary bátyja nem aludt Mayerlingben. Azon egyszerű oknál fogva, hogy nem volt neki. Ladislaus nevű fivére bent égett a Ringtheaterben 1881-ben. Feri nevű öccse pedig csak 16 éves volt akkoriban. Arra nincs hiteles bizonyíték, hogy négy nagybátyja közül valamelyik meghívott vendég lett volna...a Baltazzi fiúk és Rudolf nem ugyanazokban a körökben mozogtak. A kastélyban a szerelmespáron és a személyzeten kívül csak Bratfisch, a kocsis és Joseph Hoyos gróf tartózkodott a haláleset időpontjában. Philip Coburg herceg, Rudolf sógora a vadászat után visszament arra a családi ebédre, amiről Rudolf táviratilag is és Coburg herceg révén is kimentette magát.
Kinek lehetett útjában a trónörökös? A Brit Birodalomnak biztosan nem, mert jó kapcsolatokat ápolt a királynővel és a trónörökössel is. Franciaországnak sem, hiszen Szeps Móric lapkiadó segítségével tárgyalásokat folytatott Clemenceauval. Oroszország és a Német Birodalom profitálhatott a halálából, de ők meg elég jól informáltak voltak és tudták, hogy Rudolfot igencsak rövid pórázon tartja az apja és nem fogja engedni, hogy a Monarchiát Anglia és Franciaország irányába vigye.
És hogy hol az igazság? Valószínűleg a Taaffe-ház pincéjében, Írországban...meg a Kapucinusok kriptájában, Bécsben. De amíg nem vizsgálják át a ládákat és nem engedélyezik Rudolf holttestének vizsgálatát, addig marad a találgatás meg a konteók gyártása.
süti beállítások módosítása