A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Az Egyesült Államok egyetlen és őrült császára

2021. szeptember 16. - DJP

Biography: Joshua Norton, Emperor of the United StatesAz Egyesült Államok, a 18. század második felében felszabadult a gyarmati sorból és egy demokratikusabb ország lett, amelyet eddig több mint félszáz elnök vezetett.

Az első amerikai elnök, akit egyébként százszázalékkal választottak meg, George Washington volt, aki a függetlenségi háború hőse volt. A másik igazán híres elnök, a sokat próbált Abraham Lincoln pedig a polgárháború hőse volt.

Tovább

Cooper, az első világhírű amerikai író

cooper_james_fenimore_wd.jpgCsingacsguk vagy Bőrharisnya, ma már a világirodalom része, s írójuk az amerikai irodalom egyik első képviselője, aki egy nappal 62. születésnapja előtt hunyt el 1851. szeptember 14-én.

Mindebből következik, hogy James Fenimore Cooper, 1789. szeptember 15-én született a New York állambeli Burlingtonban, ahonnan egy év múlva Cooperstown-ba költöztek.

A város neve (Cooperstown) nem véletlen, hiszen a tizenkét gyermekes család az egyik leghíresebb őstelepes volt, hatalmas birtokokkal. A várost is apja alapította, s a tizenegyedik gyermekként született kis James nevelését házitanítók végezték, de számtalanszor együtt játszott az indián gyerekekkel.

Tovább

Egy császárné halála - Sisi balszerencséje

Az 1880-as évekre már egyértelműnek tűnt, hogy Sisi mentális betegségben szenved. Gyakran beszélt öngyilkosságról és különböző médiumokhoz fordult segítségért. Mindez nem lett volna példa nélküli a családban, hiszen nagyapja, Pius herceg szellemileg kissé visszamaradott volt, apja is eléggé különc volt, unokatestvére pedig II. Lajos néven eléggé különleges bajor király lett.

Első gyermekének tragikus halála után lelke kissé megkeményedett, s Mária Valéria születése után, férje is rendszeresen csalta, amelyet olykor még maga is támogatott, hiszen keveset tartózkodott az udvarban, s ha igen, akkor sem vágyott a testiségre.

Tovább

A Napkirály szívének sorsa

william_buckland.jpgWilliam Buckland eléggé sokoldalú viktoriánus személyiség volt, aki számtalan foglalkozással rendelkezett, egyszemélyben volt geológus, paleontológus, zoológus és pap, ráadásul egy olyan olyan különc volt, aki fejébe vette, hogy mindenféle állatot megkóstol.

Az 1784-ban Devonshire-ben született Buckland 1801-ben kapott ösztöndíjat Oxfordba, s ő lett az első, aki geológiát tanulhatott ott. Az egyetem elvégzése után pedig ott maradt oktatóként.

Szokatlan tanítási stílusával jelentős hírnevet szerzett, hiszen nem volt megszokott, hogy egy egyetemi oktató hiéna koponyát nyom a hallgató arcába, miközben üvöltve teszi fel a kérdéseit.

Buckland a dékáni hivatalban sokféle állatot tartott, közöttük kígyókat, sasokat, majmokat és egy Billy nevű hiénát is. Oldhatatlan vágya volt az állati hús iránt, s egyik kedvenc lakomája volt a piritott egér, de szerette a disznó és párduc húsát is, ahogyan a tengeri csiga és kenguru is a kedvencei közé tartozott.

A végső célja az volt, hogy az összes Földön élő állatot megkóstolja. A legrosszabb, amit evett (bevallása alapján) a közönséges vakond és a légy volt, de ezek sem vették el a kedvét a további próbálkozástól.

De Buckland itt nem állt meg, hiszen egy ízben megkóstolta egy olasz székesegyház mészkőfalát, amelyről azt mondták, hogy a szent vérrel van átítatva. Buckland arra jutott, hogy csak denevérvizeletet érzett.

A leghíresebb amit megevett, mégsem kapcsolódott az előzőekhez.

xvii_lajos_francia_kiraly_szive_a_szent_denes_-bazilikaban_orizve.jpgLord Harcourt, York érseke (ezoterikus gyűjtőként) 1848-ban hozzájutott a Napkirály szívéhez, amelyet egy 13. századi francia hagyományt követve a testtől elválasztottak és mumifikáltak. A temetése után XIV. Lajos szíve az apja szíve mellett egy bársonypárnán nyugodott egy ezüst és bronz angyalokkal díszített ládában egészen 77 évig.

A francia forradalomban nem sok embert érdekeltek a francia királyok, így a Napkirály szíve is elkezdte keringését a "műtárgy"-kereskedelmben. A ládát a pénzverde parancsára beolvasztották, a két francia király szívét pedig Alexandre Pau tájképfestő vette meg. Ő elsősorban azért, mert volt egy különleges árnyalat (Mummy Brown) amelyet csak egyiptomi múmiák őrlésével lehetett kikeverni. Pau úgy gondolta, hogy a királyok szíve is megfelel a múmiák helyet. Aztán a szív egyes darabjai járták a további útjukat.

Így került egy közel diónyi része egy ezüstszelencében Edward Venables-Vernon-Harcourt birtokába, aki egy különleges vacsorán a Nuneham House-ban, amelyen számtalan különc vett részt, bemutatta barátainak a szerzeményét.

Buckland nem hagyta ki az egyedülálló lehetőséget és a vacsora közben egy adag babbal kerítve elfogyasztotta a francia Napkirály szívének egy darabját.

A hírek szerint azt mondta a többieknek, hogy "Sok furcsa dolgot ettem, de még soha nem ettem király szívét."

 djp

A Frankenstein írójának tragikus élete

1797. augusztus 30-án született a klasszikussá vált Frankenstein romantikus írója, Mary Wollstonecraft Godwin, aki a romantikus költő, Percy Bysshe Shelley második felesége lett. Szinte az irodalomba született bele, bár születése után néhány nappal édesanyja, Mary Wollstonecraft, az ismert feminista író, gyermekágyi lázban elhunyt.

Tovább

Ferenc József gyermekkora és trónra lépése

untitled-4-6.jpgA 18 éves uralkodó némileg váratlanul került a trónra, s korántsem olyan viszonylag nyugodt körülmények között, mint egy évtizeddel korábban Viktória királynő, hiszen a birodalmához tartozó Magyarországon éppen szabadságharc zajlott.

A gyűlölt uralkodóból a "mi Ferenc Jóskánk" lett a 68 éves uralkodása alatt, amely ma is az egyik leghosszabb időtartam nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában, sőt világszerte is.

Tovább

Viktória királynő színesbőrű "lánya" - Sarah Forbes Bonetta

Sarah Forbes Bonetta, vagyis eredeti nevén Aina, 1843-ban a joruba népcsoport Egbado nevű klánjának hercegnőjeként született Nyugat-Afrikában, de ötéves korában a szomszédos Dahomey királyság fegyveresei a családját megölték, s ő is csak egy véletlennek köszönhette az életét.

Ghezo király emberáldozatot akart rajta bemutatni, de Frederick E. Forbes kapitány, egy brit haditengerész, meggyőzte, hogy a kislányt küldje el Viktória királynőnek ajándékba.

A kapitány a kislányt megkeresztelte, s ezzel a Sarah nevet adta neki, majd saját családnevét, s hajója, a Bonetta nevét, így lett a kislányból Sarah Forbes Bonetta.

Az Angliába vezető úton a kislány hamar megtanult angolul, amely nagy meglepetés volt Viktória királynő számára, amikor 1850. november 9-én találkoztak.

Tovább

A nádorné, akinek a piros-fehér-zöld zászlót köszönhetjük

800px-alexandra_pavlovna_by_borovikovsky_gtg.jpgAlekszandra (Alexandra) Pavlovna orosz nagyhercegnő, Nagy Katalin orosz cárnő unokája és I. Pál orosz cár legidősebb leánya 1783. augusztus 9-én született Szentpétervárott. Születése után a cárnő azt írta, hogy "Megszületett egy harmadik gyermek, és lány volt, akit Alexandrának neveztek el bátyja tiszteletére. Az igazat megvallva sokkal jobban szeretem a fiúkat, mint a lányokat."

Ez a negatív vélemény a későbbiekben is megmaradt, hiszen a cárné titkára szerint Nagy Katalin nagyon csúnyának tartotta a kislányt, s amikor megszületett Elena, akkor megjegyezte, hogy a hat hónapos csecsemő sokkal okosabb és bájosabb, mint a kétéves Alexandra.

Tovább

A herceg, akinek anyja megtiltotta, hogy király legyen

800px-prince_alfred_1844-1900_later_duke_of_edinburgh.jpgViktória királynő és Albert herceg negyedik gyermeke és második fia, testvéreitől eltérően a Windsor-palotában született 1844. augusztus 6-án, s szeptember 6-án keresztelte meg a canterbury érsek.

Affie, bátyjától eltérően szorgalmas és tanulni vágyó fiatal volt, aki nagyon érdeklődött a technikai vívmányok iránt, s még inkább a haditengerészet iránt. Ennek a személyes vonzalmának köszönhetően 1856-ban csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, akárcsak annak idején IV. Vilmos, a Tengerészkirály.

Tovább

Viktória - a német császárné, akit trónörökös fia űzött ki a palotájából

800px-victoria_princess_royal_1842.jpgViktória brit királynő és Albert herceg első gyermeke 1840. november 21-én született a Buckingham-palotában, s anyjához hasonlóan a Viktória nevet kapta (egészen pontosan a Victoria Adelaide Mary Louisa nevet). Amikor megszületett, az orvos szomorúan közölte, hogy "Ó asszonyom, ez egy lány", de a királynő csak annyit mondott "Sebaj, legközelebb herceg lesz".

Szülei házassági évfordulóján keresztelték meg, ahol keresztszülei voltak az özvegy Adelaide királyné, I.Lipót belga király, I. Ernő szász-koburg és gothai herceg (őt Wellington herceg helyettesítette), Sussex hercege, Gloucester hercegnője és Kent hercegnője.

Tovább
süti beállítások módosítása