A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

A titokzatos Lord M. - az ifjú Viktória királynő mentora (1. rész)

Lord Melbourne élete Viktória királynő trónra lépése előtt

2020. július 05. - DJP

Az ifjú Viktória királynőnek, aki éppen kiszabadult anyja és Conroy felügyelete alól, s aki meglehetősen tapasztalatlan volt az államügyekben és a politikai játszmákban, nagy szüksége volt egy olyan személyre, akire felnézhetett és akiben bízhatott. Nagy szerencséjére, erre a feladatra megtalálta talán a legjobb választást Lord M. személyében, aki uralkodásának első éveiben segítette.

De ki is volt a titokzatos Lord M.?

young-lord-melbourne.jpg

Lord Melbourne vagyis Henry William Lamb 1779. március 15-én született Londonban, egy whig-párti arisztokrata család második gyermekeként. Édesapja Peniston Lamb brit politikus, Melbourne első vikomtja, édesanyja Elizabet Milbanke. A vikomt (magyarul talán algróf), a grófi és bárói cím között helyezkedik el, vagyis a viszonylag alacsonyabb rangú főnemes. Peniston Lamb 1768-93 között az Alsóház képviselője volt.

Tovább

Hogyan kerültek a németek az angol trónra avagy a Hannover-ház uralkodásának kezdetei

Miért Viktória lett a brit uralkodó? 3. rész

Éppen ma van 182 éve, hogy megkoronázták Viktória királynőt, így előzményekről szóló sorozat is a végére ért...

Viktória - Európa nagymamája

 Viktória, a trónörökös - Miért Viktória lett a brit uralkodó? 1. rész

Házasságkötési és utódnemzési verseny trónörökösöknek - Miért Viktória lett a brit uralkodó? 2. rész

Ha valaki végignézi Viktória királynő felmenőit, generációkon keresztül szinte csak németeket talál, még az "angolok" is németek voltak, hiszen ekkortájt Angliában a Hannover-ház uralkodott, amelynek uralkodói Hannover választófejedelmei is voltak.

De hogyan kerültek az angol (vagyis brit) trónra a hannoveriek?

Ennek megértéséhez először Anna királynőig kell visszalépnünk az időben, aki 1714-ben törvényes örökös nélkül hunyt el. A királynőnek összesen 17 gyermeke született Dániai Györgytől, de egyikük sem élte túl, sőt a legtovább élt gyermeke is meghalt már 11 éves korában, még 1700. július 29-én.

queen_anne.jpg

Tovább

Házasságkötési és utódnemzési verseny - trónörökösöknek

Miért Viktória lett a brit uralkodó? 2. rész

Amikor a napóleoni háborúk vége felé, a Brit Birodalom népe rátekintett a királyi családra, megnyugodhatott, hiszen a már több mint fél évszázada uralkodó III. György tizenöt gyermeke közül még tizenkettő élt, csak a kisgyermekkorában elhunyt és Oktáviusz és Alfréd, valamint az 1810-ben elhunyt Amália esett ki a trónöröklésből.

A király fiai között volt Eduárd, Viktória apja is.

edward.jpg

Eduárd a későbbi kenti és strathearni herceg III. György brit király tizenöt gyermeke közül az ötödik, s ezen belül a negyedik fiú volt, aki 1767. november 2-án született a Buckingham-palotában. Születése révén azonnal trónörökös lett, de mivel többen is előtte álltak a sorban, ezzel nem nagyon foglalkozott.

Előbb Angliában tanult, majd 1785-ben Németországba ment katonai tanulmányokat folytatni. Nevelője, Wangenheim báró eléggé szigorúan kezelte, s heti másfél guinea költőpénzt adott neki, pedig évi 6000 fontnyi apanázst kapott a királytól. A herceg hatalmas adósságokat halmozott fel, amelyeket egész életében törlesztett, sőt végül Viktória fizette ki az utolsó tartozásokat a trónra lépése után. A tanulmányai után ezredessé nevezté ki, majd egy engedetlenség után egyszerű tisztté fokozták le, s áthelyezték Gibraltárra.

Tovább

Viktória, a trónörökös

Miért Viktória lett a brit uralkodó? 1. rész

vicky.jpgViktória királynő különös szerepet tölt be az angol (brit) történelemben, pedig nagyon sok mindennek kellett úgy alakulnia, ahogyan, hogy egyáltalán trónra léphessen éppen 183 éve.

Nézzük először a szűkebb családból miért is ő lett a kiválasztott ...

Amikor 1819. május 24-én hajnali 4 óra 15 perckor megszületett az ifjú hercegnő, az Alexandrina Victoria nevet kapta. A király helyett uralkodó régens megakadályozta, hogy felvegye az Erzsébet nevet is, arra gondolva, hogy így I. Erzsébet királynőre emlékeztetné a népet.

Viktória ekkor ötödik volt a trónöröklési sorban, közvetlenül édesapja, a kenti herceg után, holott még a családban sem ő volt az első gyermek, illetve első volt, vagyis harmadik, de lehet, hogy negyedik.

Hogy is van ez?

Tovább

Viktória - Európa nagymamája

Rövid életrajz

qv.jpgViktória királynő, vagyis Alexandrina Victoria az angol történelem és ezzel együtt a világtörténelem egyik legnevesebb alakjává vált azzal, hogy több mint 63 éves uralkodása alatt országa a világ vezető ipari hatalmává vált, s az uralkodása idejét külön névvel, viktoriánus korszaknak nevezik.

A történészek Anglia fénykorának tekintik a viktoriánus korszakot.

Tovább