A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

A falánkság királynője

2022. június 23. - DJP

Viktória királynő az akkori világ leghatalmasabb uralkodója volt - legalábbis a Brit Birodalom volt a legnagyobb kiterjedésű a XIX. században. A királynő persze alig 150 cm magas volt, amelyhez (a férje halála után) már közel 80 kg testsúly és 130 cm derékbőség társult. (a képen a fiatal Viktória királynő)

viktoria.jpg

Az angolok királynője vérében persze elég kevés cseppnyi angol vér folyt, hiszen felmenői egytől-egyig német származásúak voltak, kezdve a Hannover-ház uralkodóival. Persze, ha elég sokáig megyünk visszafelé a családfán, akadtak persze angolok, de akkor ugyanúgy akadtak az Árpád-ház leszármazottai közül is.

Tovább

Ahogyan egy 18 éves lány királynővé vált

1837. június 20. jelentős dátum volt egy fiatal, tizennyolc éves lány életében, s legalább ennyire fontos volt Nagy-Britannia életében is, hiszen egy hat évtizedes korszak kezdetét jelentette. (a képen Viktória királynő)

viktoria.jpg

Tovább

Egy őrült király titokzatos halála

A "mesekirály" vagy a "hattyúkirály" rejtélyes körülmények között hunyt el 1886. június 13-án, alig 40 éves korában a Münchentől délre fekvő Starnberg-tónál. (a képen II. Lajos bajor király)

ludwigii.jpg

II. Lajos bajor király a Wittelsbach család sarja volt, akinek nagynénje volt a legtörékenyebb hercegnő és unokatestvére Sisi, osztrák császárné.

Tovább

Puskin az orosz cár aranykalitkájában

Alekszandr Szergejevics Puskin, a legnagyobbnak tartott orosz költő, 1799. június 6-án született egy tekintélyes orosz családban, s már kisgyermekkorától beszélte az orosz nyelvet. (a képen Puskin)

puskin.jpg

Mindez ma már talán szokatlannak tűnhet, de a hasonló társadalmi pozíciójú családokban a francia volt az elfogadott és használt nyelv. Ennek a következménye, hogy az egyik legnagyobb író, Tolsztoj is csak 18 éves korában tanult meg oroszul.

Tovább

A szerb herceg, aki nem tudta, hogy uralkodik

II. Milán Obrenović herceg 1839-ben úgy irányította 26 napig Szerbiát, hogy a legtöbb beszámoló szerint fogalma sem volt róla.

milan.jpg

Az 1819. október 21-én született herceg a szüleinek (egyes hírek szerint a) hatodik gyermeke volt, de az első fiú, aki túlélte a gyermekkort, ugyanakkor ő is egész életében beteges volt.

Tovább

II. Vilmos német császár bukása

II. Vilmos, az utolsó német császár és porosz király, Viktória királynő legidősebb gyermekének, Viktória királyi hercegnőnek a legidősebb gyermeke, s egyben az angol királynő legidősebb unokája volt. (a képen II. Vilmos)

vilmos.jpg

Vilmos 1859. január 27-én született Berlinben, Friedrich Wilhelm Viktor Albert néven, így nevében benne volt édesapja (a későbbi III. Frigyes) és édesanyja, valamint nagymamája (hiszen a Viktor a Viktória férfi alakja) és anyai nagyapja (Albert) neve is.

Tovább

Két nap - két merénylet Viktória királynő ellen

Edward Oxford 1840. júniusi kísérlete után, a királynő semmilyen különleges védelmet nem kapott, pedig egyre növekedett a nyugtalanság és a zavargások száma. A nem túl népszerű férj és a Flora Hastings botrány csak rontott a helyzeten, s ennek következtében több merénylet célpontja is lett. (a képen Oxford merénylete)

oxford_1.jpg

Tovább

Az utolsó nyilvános akasztás Angliában

A viktoriánus kori Angliában igazi látványosság volt a nyilvános akasztás, amelyet emberek ezrei, olykor tízezrei láthattak.

a_kivegzes.jpg

Az utolsó ilyen eseményre - mármint nyilvános akasztásra - 1868. május 26-án került sor, amikor is közel kétezres tömeg huhogott és gúnyolódott az elítélten, miközben a Rule Britannia-t és a Champange Charlie-t énekelték. (a képen az utolsó akasztás)

Tovább

Amikor Viktória 18 éves lett, majd pár nap múlva királynő is

Alexandrina Viktória 1837. május 24-én ünnepelte a 18. születésnapját, amely elsősorban azért volt jelentős, mert nagybátyja, IV. Vilmos király már érezte, hogy nincs sok hátra.

victoria_1.jpg

Tulajdonképpen csak azért imádkozott, hogy megérje az általa szeretett hercegnő 18. születésnapját, hiszen így nem kellett mellé régens állítani. Vilmos félt attól, hogy Sir Conroy kerülne a fiatal lány mellé régensként (pontosabban az anya, Viktória szász-coburg-saalfeldi hercegnő, de őt az orránál fogva vezette Conroy).

Tovább

Egy angol miniszterelnök meggyilkolása

Spencer Perceval, aki mindig az ifjabb William Pitt barátjaként jellemezte magát, az egyetlen brit miniszterelnök, akit meggyilkoltak. Egy angol-ír gróf fiaként született 1762. november 1-én, aki a Cambridge-i Harrows School-ban majd a Trinity College-ban tanult. (a képen Spencer Perceval)

spencer_perceval.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása