A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Két elnök, aki szinte egyszerre halt meg - július 4-én

2022. július 02. - DJP

1776. július 4-én a Kontinentális kongresszus elfogadta a Brit Birodalomtól való függetlenséget, így az Amerikai Egyesült Államok megszületett. (a képen Thomas Jefferson és John Adams)

jefferson_adams_july4.jpg

A dokumentumot egy öttagú bizottság fogalmazta meg, amelynek tagja volt John Adams, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Robert L. Livingstone és Roger Sherman is. A nyers változat alapján Jefferson fogalmazta meg az első verziót, amely módosítva, majd kiegészítve került a Kongresszus elé.

Összesen 56 személy írta alá, akik között ott volt John Adams és Thomas Jefferson is. (a képen az előterjesztés pillanata)

john-trumbull-crop.jpg

Adams az első amerikai elnök, George Washington alelnöke volt, majd őt követve lett elnök, a tőle nyolc évvel fiatalabb Jefferson pedig az ő alelnöke volt, majd lett őt követve a harmadik amerikai elnök.

Washington számára nem igazán voltak szimpatikusak a pártmozgalmak, de ez nem akadályozta meg a következő két utódját, hogy amikor az első két amerikai párt megalakult, Adams a föderalista, Jefferson pedig a demokrata-republikánus párt vezetője legyen.

A sok tekintetben sikeres Adams, akinek 1825-ben a fia is amerikai elnök lett, elnökként nem igazán volt sikeres, amelyet a saját kabinetje is hamar észrevett, így inkább Hamiltont bízták meg a politikai ügyek intézésével. Ennek eredményeképpen Jefferson le is győzte a következő választáson.

Jefferson sem az elnöki nagyságával került be a történelembe, hanem sokoldalúságával, hiszen a földműveléstől a paleontológiáig, a régészettől az írásig mindennel foglalkozott.

Ő alapította a demokrata-republikánus pártot, ahogyan a Virginiai Egyetemet is. Hatalmas könyvtára volt, s egyszer azt mondta "Nem tudok könyvek nélkül élni.", majd a Kongresszusi Könyvtár leégése miatt a saját 6487 kötetét ajánlotta fel 23 950 dollárért. Sokat tett a szabadságjogokért, s közben csodálta az indiánokat az életmódjuk miatt. (a képen Franklin, Adams és Jefferson)

adams-jefferson.jpg

Washington alatt külügyminiszter volt, majd a választásokon döntetlen ért el, de a képviselőház mellette döntött. Elnöksége alatt törölték el a rabszolgabehozatalt, amelynek pikáns eleme volt, hogy ő maga is rabszolgatartó volt, sőt egy tőle harminc évvel fiatalabb rabszolgájától hat gyermeke is született.

A két politikus kapcsolata az 1800-as rágalmazó hangvételű kampányban megromlott, de bő egy évtizeddel később, 1812. január 1-én Adams üdvözlő levelet küldött Jeffersonnak, amelyre ő egy emlékező feljegyzéssel válaszolt. Ezzel a barátság újrakezdődött vagy folytatódott, s egészen a halálukig tartott.

Éppen ötven év telt el a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásától, amikor szomorú események következtek.

Adams 1826. július 4-én délután, haldoklása közben is azon mérgelődött, hogy a nagy vetélytársa, Thomas Jefferson túléli őt. Összesen 90 évet és 247 napot élt, s nem is gondolhatta, hogy csak majdnem két évszázaddal később élik túl, mint a leghosszabb ideig élő elnök. (a képen John Adams halála előtt)

john-q-adams-death.jpg

Az utolsó szavai délután öt óra tájt is Jeffersonra utaltak: "Thomas Jefferson még mindig életben maradt."

A Quincyben elhunyt Adams nem tudhatta, hogy öt órával korábban, déltájban, Monticellóban már Thomas Jefferson is elhunyt.

djp

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr5517873293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása