A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

Viktória királynő temetése - egy korszak vége

2023. január 30. - DJP

Viktória királynő több mint 63 évig uralkodott a Brit Birodalomban, s ezalatt sok mindent megtanult, főként semmit nem bízott a véletlenre. Amikor 1901. január 22-én elhunyt, sokan nem is hitték el, hogy ez megtörténhet, hiszen az alattvalói túlnyomó többsége, már akkor született, amikor ő a trónon ült.

qv_4.jpg

Tovább

La Païva márkinő - a poroszok kémje

Esther Pauline Lachmann, a 19. század egyik leghíresebb kurtizánja, 1819. május 7-én született Moszkvában egy takács lányaként, aki lengyel származású volt. A lány egy gettóban nőtt fel, majd 17 éves korában feleségül ment egy szabóhoz, akinek egy fiút is szült. Hamar belátta azonban, hogy ez nem volt a legjobb lépés, így elhagyta a férjét és fiát, majd Párizsba költözött, hogy új férjre vadásszon, s hamarosan felvette a Thérèse nevet, később pedig Blanche-nak nevezte magát

esther.jpg

Tovább

150 éve halt meg az utolsó francia császár

Luigi Buonaparte vagyis Louis Napoléon Bonaparte valamint Hortense de Beauharnais 1802. január 4-én kötöttek házasságot Napóleon későbbi császár kifejezett utasítására.

3napi.jpg

A "nagy" Napóleon öccsének aztán három gyermeke született a házasságában (bár voltak kétségei az apaságát illetően), akik közül a legkisebb, Charles Louis Napoléon Bonaparte 1808, április 20-án látta meg a napvilágot.

Tovább

Merénylet Napóleon ellen - Szentestén

A párizsi Köztársaság Színházban Joseph Haydn egyik oratóriumának első francia előadását tartották 1800. december 24-én. A Teremtés című mű éppen a nyitótételénél tartott (' A Káosz ábrázolása') amikor valóban káosz keletkezett, mert az épületen kívülről egy hatalmas robbanás hallatszott.

A robbanás oka egy házi készítésű bomba volt, amelyet Bonaparte Napóleonnak szántak.

napoleon_1.jpg

Tovább

Sisi magyar gyökerei - ahol az Árpád-ház is feltűnik

A 19. század egyik legnépszerűbb személyisége volt Ferenc József osztrák császár és magyar király felesége, Wittelsbach Erzsébet vagyis Erzsébet Amália Eugénia bajor hercegnő, aki Miksa József bajor herceg és Bajorországi Ludovika Vilma bajor királyi hercegnő lányaként született 1837. december 24-én este 10 óra 43 perckor.

sisi_2.jpg

Tovább

Hogyan lesz egy újságíróból utazó és felfedező

Henry Morton Stanley az afrikai Bagamoyo kikötőjéből 1871. március 21-én indult el egy hosszú és kalandos útra, amely aztán világhírt hozott a számára. A New York Herald 30 éves újságírója lapja parancsára érkezett a "fekete kontinensre", hogy megtalálja David Livingstone felfedezőt, aki néhány évvel korábban tűnt el Afrika szívében. Stanley korábban még soha nem járt Afrikában, de örömmel fogadta a küldetést. (a képen Stanley)

henry_morton_stanley_roviddel_afrikai_expedicioja_elott.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása