A Viktoriánus-kor

Viktória királynő és kora

Viktória királynő és kora

A süket Beethoven és a vak szerelem

2023. március 24. - DJP

lb1.jpg

A zenetörténet egyik legismertebb alakja az 1770, december 16-án született Ludwig van Beethoven, aki már gyerekkorától magába szívta a zene szeretetét, hiszen nagyapja karmester volt Bonnban, s ezzel a város zenei vezetője is.

beethoven_mozart.jpg

Apját már kevésbé kedvelte, viszont Habsburg–Lotaringiai Miksa Ferenc kölni érsek és választófejedelem sokat segített neki, még a bécsi útját is finanszírozta, hogy Mozartnak is bemutathassa tudását és tanulhasson tőle. Közben azonban, amikor már Bécsben volt, édesanyja megbetegedett, s ő hazautazott, de nem tudott segíteni. A szeretett mama hosszas szenvedés után elhunyt, az apja pedig az alkoholizmusba menekült - ő pedig közben lemaradt Mozart óráiról, hiszen mire újra Bécsbe költözhetett, Mozart is elhunyt.

beethoven-mozart.jpg

Persze így sem maradt tanár nélkül, hiszen egyik pártfogója, Waldstein gróf, Joseph Hayndhoz küldte tanulni.

Közben az általa csodált Napóleon elfoglalta szülővárosát, Bonnt, de ő továbbra is továbbra is magasztalta. Ez aztán gyökeresen megváltozott 1804-ben, amikor a francia hadvezér császárrá koronáztatta magát.

beethovennapoleon3.jpg

Az általa imádott Bonnba nem mehetett, a gyűlölt Bécsben pedig több mint harminc évet élt. Igyekezett büszke szabadúszó lenni, s nyers modorával sokszor szerzett saját magának kellemetlen perceket. Persze mindez nem volt meglepő, hiszen a a véleménye szerint: "a bécsiek, a császártól kezdve a cipőpucolóig, mind hitványak".

beethoven2.jpg

Jól példázza ezt az az eset is, amikor egyik pártfogója, Lichnowsky herceg némi erőszakkal akarta rávenni, hogy lépjen fel a vendégserege előtt. Ehelyett inkább elviharzott, s egy levelet hagyott maga helyett: "Ön születésének körülményeinél fogva herceg. Én a magam erejéből vagyok az, aki vagyok. Hercegek ezrével voltak és vannak. Beethoven csak egy van." - ez persze azzal járt, hogy a herceg támogatása ettől kezdve elmaradt, amely jövedelmének az egynegyedét jelentette.

Közben a hallása rohamosan romlott, amelytől szinte az élete függött, hiszen  a hangok egy zenész esetében különösen fontosak. Évekig öngyilkosságot fontolgatott, s 1802 nyarán már végrendeletet is írt, amely a mai napig megvan.

6_3_brunszvik-lanyok.jpg

Az egyetlen vigaszt egy fiatal lány, egy magyar grófnő jelentette a számára, akit 1799-ben ismert meg. Brunszvik Teréz és Jozefin zongoraleckéket akartak tőle venni Bécsben, s az ő szeme megakadt a 20 éves Jozefinon.

Néhány hét múlva azonban a lány férjhez ment egy grófhoz, de Beethoven afféle házibarát lett, s a gróf még zenét is rendelt tőle, aztán 1804 januárjában hirtelen meghalt.

Jozefin három kisgyermekkel maradt özvegyen, sőt valójában néggyel, mert a férje halálakor állapotos volt, miközben Beethoven szenvedélyes udvarlásba kezdett.

Számtalan szerelmeslevele közül tucatnyi megjelent 1957-ben, amelyek igazi, de kétségbeesett rajongásról árulkodtak. Jozefin, bár valójában szerette őt, mégis el kellett, hogy utasítsa, mert ha közemberhez megy feleségül, elveszítette volna a gyermekei felügyeleti jogát.

bj.jpg

Jozefinben csalódott, s a már általa gyűlölt Napóleon pedig megszállta az általa gyűlölt Bécset, miközben ő megírta a Fideliot. Néhány év múlva a franciák újra megtámadták Bécset, s ezúttal már mozsárágyukkal lőtték a városfalat, s kétségbeesetten igyekezett még megmaradt hallását megóvni. Az ország elesett, az infláció az egekbe szökött, az osztrák pénz elértéktelenedett, ő pedig már csak az egyre csökkenő apanázsokból élt.

Közben megtudta, hogy Jozefin teherbe esett a fiainak tanítójától, akihez kelletlenül férjhez is ment, de aztán hamarosan elváltak. Beethoven egy különös szerelmes levelet írt a "Halhatatlan Kedves"-hez, aztán úgy kilenc hónap múlva Jozefinnek született egy kislánya, aki nagyon hasonlított Beethoven gyermekkori énjére. A kislány neve Minona volt, vagyis Anonim - már ha visszafelé olvassuk. Úgy tünt beteljesedett a szerelmük, ha nem is nyilvánosan felvállalva.

minona_von_stackelberg_fiatalkoraban.jpg

Mégsem lehetett boldog, mert Jozefin egészségét megviselték a körülmények, s néhány évnyi szenvedés után elhunyt. Beethoven ekkor már sokszor leverten, gyakran betegen és pénztelenül tengődött, s egyre szegényesebb helyeken lakott. Öccse halála után magához akarta venni annak kisfiát, de jórészt a saját gyermekét akarta volna vele pótolni. Öt évnyi harc után megtört és szinte elszigetelte magát a világtól, majd 1827. március 26-án májbetegségben vagy ödéma miatt elhunyt - 56 éves volt.

beethoven-temetes.jpg

Egyes feljegyzések szerint a halálakor esett a hó, dörgött az ég és villámlott is. A temetésén közel 30 ezer bécsi vett részt, s közöttük volt Franz Schubert is, akit másfél év múlva saját kérésére, mellé temettek.

beet-joven.jpg

 djp

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victorian.blog.hu/api/trackback/id/tr2618079092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása